Ens inspirem en Yayoi Kusama

El Minipop 2019 és un homenatge a la figura i l’obra de Yayoi Kusama*.

La dissenyadora Eva Jolis s’ha inspirat en aquesta artista japonesa contemporània, nascuda el 1929 a Matsumoto, per crear la imatge de la novena edició del festival.

Kusama és una precursora dels moviments de l’art pop, el minimalisme i l’art feminista, a més de ser una gran influència per Andy Warhol i Claes Oldenburg.

Després de deixar l’escena de l’art novaiorquès a principis de la dècada de 1970, la seva obra va quedar en l’oblit, però actualment és reconeguda com una de les artistes més importants i una veu molt destacada de l’avant-garde.

Al llarg de la seva carrera, Yayoi Kusama ha treballat amb una gran varietat de disciplines artístiques, incloent la pintura, el collage, l’escultura, l’art performance i les instal·lacions, des d’on exhibeix el seu interès temàtic en la psicodelia, la repetició i els patrons.

L’artista parteix del punt com a concepte artístic, que és la base de tota composició plàstica. És l’element d’expressió plàstica més elemental i petit. El punt i la seva infinita reproducció remeten a l’essència del minimalisme i l’abstracció de l’art conceptual.

Eva Jolis explica que s’ha inspirat en l’obra artística de Kusama però també en el seu pensament. Per l’artista japonesa, «els punts són sòlids infinits. Són una manera de vida. Sol, lluna, estrelles són centenars de milions de punts. Cada ésser humà és també un punt. Els punts no poden existir per si mateixos, només poden existir quan es reuneixen uns amb altres».

Per Jolis, aquesta frase defineix perfectament el Minipop. «Penso que per separat som persones extraordinàries que fem coses interessants, però quan unim esforços i passió per difondre la cultura, les possibilitats del que podem arribar a crear es multipliquen fins a l’infinit», assegura la dissenyadora.

* Si bé el festival s’inspira en el treball de Kusama, en cap cas l’artista o la Fundació Yayoi Kusama ha participat en la instal·lació ni té cap mena de relació amb el festival.

* Although the festival is inspired by the art of Yayoi Kusama, in any case the artist itself or the Kusama’s Foundation are  involved in this project or have any relation with the festival”