Ens inspirem en Rothko

El cartell del Minipop Sant Magí és el nostre petit homenatge a la figura i obra de Mark Rothko que va ser un dels màxims representants de l’abstracció americana. A través del seu personal llenguatge pictòric, que enllaçava amb la tradició europea del sublim, l’artista volia expressar les més bàsiques emocions universals, com la tragèdia o l’èxtasi.

Markus Rothkovitz va néixer a Rússia en el si d’una família jueva que va emigrar a Oregon en 1910; a partir de 1940 va signar les seves obres com Mark Rothko. Encara que va estudiar amb Max Weber en la Art Students League de Nova York en 1924, sempre es va considerar un pintor autodidacte. De 1929 fins a 1952 va exercir com a professor d’art en alguns centres de Nova York, per a això va desenvolupar un particular programa d’ensenyament. Rothko sovint sostenia que ensenyar als nens li permetia comprendre la seva capacitat per a comunicar les seves percepcions de la realitat en termes de simples imatges visuals.

 

 

 

 

 

 

 

 

Les seves obres, normalment de grans dimensions i agrupades en sèrie, consisteixen en rectangles de diversos colors que se succeeixen paral·lelament de dalt a baix, amb vores irregulars en les zones de separació tonal. La paleta de colors de Rothko va anar enfosquint-se amb el pas dels anys, destacant els colors marrons, violetes, granats i sobretot negres.

Partint de la idea simple de representar dos rectangles confrontats fets amb pintures de quadres personals abstractes, volem representar  la suma de totes les persones que d’una manera artesanal ens unim per crear un festival viu, que te cura del petits detalls, que genera  emocions i que vol transmetre la nostra passió per la cultura a tothom.

 

Mark Rothko afirmava “el meu art és abstracte, viu i respira”, i agafant com a fons d’inspiració les seves paraules, compartim aquest sentiment i ens el fem nostre. El minipop és també un projecte viu, que evoluciona, que respira i que no para de créixer gràcies a les empremtes i textures que hi deixen les persones que en formen part.

Els colors blau i groc ens recorden a les llargues tardes d’agost on la calor omple l’aire, als cels de blau intens que donen past a la posta de sol  i el mar, sempre present a Tarragona. Evoquem les nits d’estiu, i el que serà, segur. una nit màgica d’agost